Overheidsmediation

Overheidsmediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een onafhankelijke derde partij, de mediator, helpt bij het oplossen van een conflict waar de overheid direct of indirect bij betrokken is. Voorbeelden van overheidsmediations zijn geschillen met een burger of een aantal burgers zoals omwonenden, mediation over een vergunning, met stichtingen of verenigingen etc.

Het doel van overheidsmediation is om een snelle en efficiënte oplossing te vinden voor het conflict, zonder dat de partijen een gang naar de rechter hoeven te maken.

De aanpak van overheidsmediation

De aanpak van overheidsmediations kenmerkt zich doordat de mediator meestal eerst een individueel gesprek met de betrokkenen zal voeren. Wanneer er een grote groep burgers betrokken is kan het zijn dat de mediator, of in dat geval vaak mediators, ervoor kiezen om met vertegenwoordigingen of kleinere groepen in gesprek te gaan.

Afhankelijk van de situatie kiest de mediator voor een bepaalde vervolgaanpak. Dit bestaat uit een procesontwerp met bijbehorende planning.

Na de individuele gesprekken gaat de mediator vaak over tot gezamenlijke sessies. Hierbij worden de gesprekken op neutraal terrein gevoerd waarbij de mediator ervoor zorgt dat iedere deelnemer aan het woord komt en zich gehoord voelt. Daarnaast bewaakt de mediator een “veilig” gespreksklimaat voor de deelnemers. 

Redenen om te kiezen voor een overheidsmediator

Een overheidsmediator kan begeleiden bij complexe conflicten. De mediator zorgt ervoor dat de mens achter de situatie en de mens achter het loket “gezien” worden en de verschillende invalshoeken gedeeld worden. Hierdoor verdwijnen langzaamaan de gevoelens van machteloosheid van de burger die tegenover die machtige overheid staat. Diezelfde overheid wordt vertegenwoordigd door mensen die zich net zo machteloos kunnen voelen door het gedrag van de burger of de kaders waarbinnen zij moeten werken. Door naar elkaar te luisteren wordt er ruimte gecreëerd, voelen deelnemers zich gehoord en kan er worden gewerkt aan het herstel van het vertrouwen in de overheid.

De overheidsmediators van Cander kennen de overheid van binnen en van buiten. Dat maakt hen bij uitstek geschikt om als brug en vertaler van belangen te functioneren. 

Een vrijblijvend gesprek kan altijd

Via onderstaande button kun je een vrijblijvende afspraak met ons maken. We beantwoorden graag eventuele vragen over jullie specifieke situatie en geven je inzicht in wat we kunnen betekenen, hoe we dat doen en wat de te verwachten kosten zijn.

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten